top of page
  • Zuyd Finale

Wat zegt de rechter bij een ongeval en incompleet RI&E?

Bijgewerkt op: 5 jun. 2022

In 2011 heeft rechtbank Leeuwarden een uitspraak gedaan ten aanzien van een incompleet RI&E, met als gevolg een bestuurlijke boete.


Feiten

Op 14 oktober 2009 heeft bij Snijtech een arbeidsongeval plaatsgevonden, waarbij een werknemer van Snijtech slachtoffer is geworden. De Arbeidsinspectie heeft een boeterapport opgemaakt, waarin de schade van het ongeval bij de werknemer naar voren wordt gebracht. Werknemer moest voor dit letsel behandeld worden in het ziekenhuis. Partijen zijn in geschil over de oorzaak van het letsel. Is het bedrijfsongeval het gevolg van het niet goed functioneren van de 'stop' knop van het apparaat of heeft de werknemer onhandig gehandeld bij het indrukken van de 'stop' knop? De Arbeidsinspectie heeft in het boeterapport genoteerd dat de 'stop' knop niet naar behoren functioneert. Deze werkt alleen als de werknemers precies in het midden van de knop drukken. Snijtech trekt het oordeel van de Arbeidsinspectie in twijfel.


RI&E

Bij het opstellen van het boeterapport mag van verwijtbaarheid uitgegaan worden, tenzij de werkgever de feiten en omstandigheden weet te onderbouwen waardoor het geen verwijt betreft. Dit blijkt uit vaste jurisprudentie van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.


De rechtbank oordeelt dat Snijtech de feiten en omstandigheden niet voldoende heeft onderbouwd, om verwijtbaarheid uit te sluiten. Uit de RI&E en de verklaring van de werknemer blijkt dat de Snijtech de machines niet (periodiek) controleert of de machines nog naar behoren functioneren en of onderhoud noodzakelijk is. Snijtech komt pas in actie na meldingen van de werknemers. Snijtech heeft in haar bedrijfsregelement aangegeven dat werknemers storingen aan machines moeten doorgeven bij hun leidinggevende. De rechtbank is van oordeel dat dit de zorgplicht van Snijtech niet wegneemt. Snijtech dient ervoor te zorgen dat de machines altijd goed functioneren.


Omdat duidelijk is geworden dat de RI&E niet voldoet aan de eisen die hieraan gesteld worden vanuit artikel 7.5, eerste lid, van het Arbobesluit, bestaat geen aanleiding om de boete te verlagen. Snijtech heeft een bestuurlijke boete van € 9.000,- opgelegd gekregen.


Het is dus erg belangrijk om te zorgen dat uw onderneming is voorzien van een RI&E, waarin alle risico's binnen de onderneming uitgeschreven zijn en voorzien zijn van een duidelijk plan van aanpak.


Bovenstaande uitspraak zelf nog eens doorlezen? Klik dan hier!




8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page