top of page

Uitvoering van de RI&E

Het is noodzaak dat de werkgever alle risico’s binnen de onderneming goed in kaart brengt en daarbij een plan van aanpak opstelt. Hoe kunnen al deze risico’s voorkomen worden en hoe dient men hierbij te handelen? Daar is een RI&E, ofwel Risico-Inventarisatie & -Evaluatie, voor bedoeld.

 

In de Arbeidsomstandighedenwet is geregeld dat de werkgever verplicht is een RI&E op te stellen. Binnen de RI&E is het plan van aanpak een verplicht onderdeel. In dit plan van aanpak dient u als werkgever vast te leggen welke maatregelen kunnen worden genomen om de risico’s te beperken, hierbij dient men zich ook aan een termijn te houden. Deze RI&E dient met alle belanghebbende werknemers besproken te worden, zodat een ieder binnen de onderneming op de hoogte is van de aanwezige risico´s en de maatregelen welke genomen moeten worden ter voorkoming van deze risico’s.

​

Uit onderzoek is gebleken dat de RI&E-naleving bij kleine ondernemers sterk achterblijft. Daarnaast zijn de aanwezige RI&E’s niet altijd volledig, betrouwbaar en actueel. Risico’s veranderen en dienen goed bijgehouden te worden om de veiligheid op de werkplek te kunnen waarborgen. De vorm van een RI&E is niet opgenomen in de wet en hier worden ook geen eisen aan gesteld. Het is aan u als werkgever om de RI&E zelf op te stellen of dit aan een deskundige over te laten. Om werkgevers te begeleiden bij het opstellen van een RI&E heeft men het Steunpunt RI&E opgericht, welke informatie en instrumenten biedt voor het naleven van de RI&E verplichting. Klik hier om een kijkje te nemen naar het Steunpunt RI&E.

​

 


Voor kleine ondernemingen, met hoogstens 25 werknemers, is het niet verplicht om de RI&E te laten toetsen of zich te laten adviseren door een gecertificeerde deskundige. Dit geldt ook voor werkgevers die binnen deze groep een toepasselijke cao opgenomen model-RI&E beschikken. Dit neemt uiteraard niet weg dat het hebben van een RI&E verplicht is. Indien er geen RI&E aanwezig is, loopt u het risico een bestuurlijke boete op te lopen. Dit varieert tussen de €450,- en €4.500,-, afhankelijk van de grootte van de onderneming. Indien de inhoud niet compleet is, kan de inspectie bij constatering van de overtreding eerst een waarschuwing geven, alvorens er een bestuurlijke boete wordt opgelegd. 

bottom of page