top of page
  • Zuyd Finale

Maatregelen voor het niet naleven van het arbobeleid

Bijgewerkt op: 8 jun. 2022

Wat zijn nu de daadwerkelijke consequenties voor het niet naleven van het arbobeleid?


Mocht het arbobeleid niet goed worden gehandhaafd, dan kan het consequenties met zich meebrengen. De Nederlandse arbeidsinspectie hecht waarde aan het bewerkstelligen -met hoge prioriteit- van de controle en inspectie of de werkgevers en werknemers in dienst zich aan deze regels houden. Denk hierbij aan situaties die ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Bij het overtreden van een beleidsregel kan de Nederlandse arbeidsinspectie een aantal maatregelen opleggen, zodat bij het niet naleven van de Arbowet alsnog wordt geëist dit wel te doen, variërend van een waarschuwing tot een boete, het stilleggen van het werk van desbetreffende onderneming of zelfs een proces-verbaal opmaken als een bedrijf zijn verplichtingen ter bescherming van zijn werknemers niet nakomt. Dit proces-verbaal wordt door de Nederlandse Arbeidsinspectie toegezonden aan het Openbare Ministerie. De officier van justitie bepaalt vervolgens of het bedrijf strafrechtelijk vervolgd wordt voor dat strafbare feit. Mocht het voorkomen dat het bedrijf strafrechtelijk wordt vervolgd door de officier van justitie, dan zal de werkgever zich moeten verantwoorden voor de strafrechter met betrekking tot het strafbare feit.


Het is voor de werkgevers belangrijk dat er naleving plaatsvindt van de voorschriften uit de arbowetgeving, gebeurt dit niet dan kan er worden vastgesteld dat de werkgever niet zorgvuldig is geweest bij de naleving van de Arbowet. Deze onzorgvuldigheid van naleving van het arbobeleid kan zorgen voor hoge boetes.


12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page